środa, 23 lutego 2011

Nowy zestaw (New set)

Kilka dni temu odebrałem całkiem świeży produkt ze stajni G3.
Te przyszło sezonowe narty zaprojektowane do free mountaineering'u,
ochrzczone "High Ball".


Aby działały w głębokim śniegu posiadają wymiary 140/116/127, a produkowane będą w długościach 175, 180, 185, 190cm.
Dla ułatwienia poruszania się w różnorakich warunkach śniegowych, inżynierowie z G3 przygotowali Sweet Rise Camber.



Narta wraz z małym camberem pod butem, oraz nieznacznie dźwigającym się, acz długim rocker'em z przodu jest twardsza od tych które możemy spotkać w sklepach. W założeniu tym, zamiast "kłapać" na twardszym śniegu, trzyma krawędź, co ma znaczenie w stromym terenie. Jest on wystarczający by wybierać nierówności oraz znacznie ułatwiać jazdę w głębszym śniegu.



Aby ułatwić zwroty w ciasnych terenach, tail też jest wyposażony w rocker, jednak na tyle twardy by dawał podparcie w sytuacjach gdy przyjdzie nam zbyt mocno wychylić się na tyły.



Narta okuta jest w wiązanie G3 Onyx, które znakomicie współpracuje z moimi Garmont'ami Axon. Dzięki temu dużo łatwiej dostać się gdzieś na szczyt.

Obszerniejszych foto i video relacji możecie spodziewać się w najbliższej przyszłości.

Couple days ago I get my new set from G3.
About new High Ball I paste a word's Scott Duer - Global Sales Manager for G3:

"The new Highball is not only the fattest offering in the line at 116 underfoot and 140 in the shovel, it features G3’s progressive Sweet Rise Camber, which combines rocker for soft snow conditions with a perfectively tuned camber for loads of edge pressure on firmer snow resulting in a super-predictable big freeride ski that turns effortlessly and excels in a wide range of conditions. Put the ski on edge and the camber line maximizes the skis ability to arc and carve, but in soft snow conditions, point it where you want to go and butter the toast."

Skis are set up with G3 Onyx bindings, witch work fine with my Garmont Axon boots.

Hope soon will show you a pics and videos from terrein tests.

1 komentarz: